Human Immunodeficiency Virus (HIV) tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Derinin bağışıklık sistemi hücrelerinde azalmaya ve buna bağlı hastalıklar ortaya çıkmasına neden olur. Virüs temel olarak 3 yoldan bulaşır: Cinsel ilişki, kan (kan nakli, enjektör), anneden çocuğa. Virüs, sarılma, sivri sinek, spor, hastanın eşyelerını kullanmakla bulaşmaz. Deri HIV enfeksiyonu sırasında en çok etkilenen organdır. Ortalama olarak hastaların % 91'inde deri bulgusu ortaya çıkar. En erken belirtiler deride görülebilceğinden, erken tanı açısından belirtileri tanımak büyük önem taşır.
DERİ LEZYONLARININ ÖNEMİ
- İlk ve tek bulgu olabilmeleri
- Kozmetik sorun yaratabilmeleri
- Ciddi enfeksiyonların ilk kez deride görülebilmesi
Tanı için ilave testler, biyopsi gerekliliğidir. HIV pozitif hastada deri hastalıkları alışılmışın dışında bir görünüme sahiptirler, olağandan daha şiddetli seyrederler.
Deri belirtilerini çoğunun nedeni bağışıklık sisteminin baskılanmış olmasıdır. Gün ışığında düzenli dermatolojik muayene yapılması erken tanıyı kolaylaştırı ve tedavi başarısını arttırır.
Başlıca deri hastalıkları enfeksiyonlardır. Bakteriyel enfeksiyonlar, viral hastalıklar, mantar hastalıkları sıktır.
Örneğin alışılmışın dışında yaygın, iyileşmeyen, aylarca süren uçuklarda akla gelmelidir. Enfeksiyon dışında, ekzemalar, ileç döküntüleri, saç ve tırnak değişiklikleri gibi deri belirtileri görülebilir.
Deri kanserleri de eşlik eden hastalıklardandır. Özellikle Kaposi sarkomu en çok rastlanan kanser türüdür.
HIV enfeksiyonunun en erken deri belirtisi yüz, boyun, gövde ve kollarda 5-10 mm. çaplı kabarıklıklardır. 5-7 gün sürer, %30-40 olguda ürtiker (kurdeşen), ağızda ve genital bölgede yaralar eşlik eder. Baş ağrısı, halsizlik, ateş, diyare, kas ağrısı da olabilir.
Unutulmaması gereken bu deri hastalıklarının HIV taşımayan kişilerde de görülebildiği, hastalığın çok şiddetli seyrettiği ve tedaviye cevap vermediği durumlarda HIV enfeksiyonun düşünüleceğidir.
DERMATOLOJİ
- DERİ KANSERLERİ
- CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
- SIK GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI
- ALERJİK DERİ HASTALIKLARI
- GÜNEŞTE OLUŞAN - ARTAN DERİ HAST.
- NORMAL DERİ BAKIMI
- SAÇ HASTALIKLARI
- TIRNAK HASTALIKLARI
- ÖNEMLİ DERİ HASTALIKLARI
- Pemfigus
- Leishmaniasis (Şark Çıbanı)
- Gebelikte Görülen Deri Hastalıkları
- Dermatomiyozit
- Sedef Hastalığı (Psoriasis)
- Büllöz Pemfigoid
- Kaposi Sarkomu
- Uyuz
- El - Ayak - Ağız Hastalığı
- Kızamık - Kızamıkçık
- Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu
- Sağmaç Nodülü
- Molluskum Kontagiozum
- Varicella (Su Çiçeği)
- ORF (Ektima Kontagiozum)
- PEDİYATRİK DERMATOLOJİ
- SAĞLIKLI YAŞAM & SAĞLIKLI DERİ