GEBELİKTE GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI

ÖNEMLİ DERİ HASTALIKLARI

Gebelik süresi içinde gerek hormonal değişiklikler, gerekse bağışıklık sistemi üzerine etkiler nedeniyle çeşitli deri hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu hastalıklardan bazıları tehlikeli olabileceğinden belirtiler ilk oluştuğunda doktora danışmak ve önlem almak hem anne hem bebek sağlığı için önem taşır.

Gebelikte görülen deri hastalıkları

GEBELİKTE GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI

  • Gestasyonel pemfigoid (Gestasyonel herpes)
  • Gebeliğin polimorfik erüpsiyonu (PUPPP, toksemik eritem)
  • Gebeliğin atopik erüpsiyonu (Gebelik ekzeması, gebelik prurigosu, gebeliğin pruritik folliküliti)
  • Gebeliğin intrahepatik kolestazı (Gebelik kolestazı, gebelik sarılığı, prurigo gravidarum)


Gebeliğin atopik erüpsiyonu:

Gebelikte en sık görülen deri hastalığıdır. Genellikle ilk gebelikte ve 1. ve 2. trimesterde gelişir. Sonraki gebelikte, adet dönemlerinde alevlenme olur.

Tüm vücutta lokalize olabilir, yüz, el, ayak dahildir. %20 önceden allerjik ekzema öyküsü vardır, gebelikte alevlenir. %80 oranında ise ailede veya annede allerji öyküü vardır. Çok kaşıntılıdır.


PUPPP:

Çoğul gebelikte, 3. trimesterde ortaya çıkar. Nadiren doğumdan sonra da devam eder. Ailevi olabilir ancak tekrarlaması beklenmez. Nedeni bilinmiyor, çok kilo alanlarda daha sık görülür.İlk gebelikte ortaya çıkar. Kabarıklıklar, su toplamaları görüllür. Çok kaşıntılı olabilir. El, ayak, yüz tutulmaz, laboratuar bulgusu yoktur.


Gebelik prurigosu:

2. Trimesterde kaşıntılı, kabarıklıklar şeklindedir. Allerjik hastalık öyküsü bulunabilir. Ekzema benzeri lezyonlar olabilir. Doğumdan sonra 3 ay sürebilir


Gebeliğin pruritik folliküliti:

1/3000 oranında görülür. 2. Ve 3. trimesterde kaşıntılı kabarıklıklar ile başlar. Tekrarlamsı beklenmez.


Gebelikte ürtiker:

Sık değildir. Daha çok ilaca bağlı olarak ortaya çıkar. 2. ve 3. trimesterde karın bölgesinde hızlı büyümeye bağlı gelişebilir. Tetikleyici bulunursa tedavi kolaydır. Tedavide sedatif antihistaminikler ve loratadine, cetrizine tercih edilir. Şiddetli tabloda kısa süreli sistemik steroid verilebilir.


Gestasyonel pemfigoid:

2. ve 3. trimesterde, erken post-partum dönemde, 1/50.000 oranında görülür. Doğum sırasında alevlenir, post-partum spontan geriler. Büllöz pemfigoide dönüşebilir, sonraki gebelikte erken ve şiddetli olabilir. Kaşıntılı içi su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Yüz, ağız, el ve ayaklar sağlamdır. %25 mens ve oral kontraseptif ile alevlenme gözlenir.


Gebeliğin intrahepatik kolestazı:

Geç gebelikte ortaya çıkan geri dönüşümlü kolestazdır. 70/10.000 oranında görülür. Patogenez kesin değildir, hormonal, genetik, çevresel faktörler, diyet etkili olabilir. % 20 olguda sarılık görülür,% 50 olguda aile öyküsü, multipl gebelik, % 60-70 sonraki gebelikte tekrarlama söz konusudur. Genellikle üçüncü trimesterde, orta/şiddetli kaşıntı ile başlar. Halsizlik, iştahsızlık, kusma, 1/5 olguda 1-4 hf sonra sarılık, koyu idrar, açık renk feçes gözlenir. Doğumdan 2-4 hf sonra geriler.


Gebeliğin püstüler psoriasisi:

Üçüncü trimesterde başlar ve psoriasis komplikasyonu olabilir. Fleksüral alanlardan başlar, yayılır, tırnak tutulur, ateş, halsizlik, hipokalsemi vardır. Doğumla geriler ancak sonraki gebeliklerde tekrarlayabilir. Hem anne hem bebeğin sağlığını tehdit eder.

Gebeliklerin çoğunda bu sorunların yaşanmayacağını bilerek huzurlu bir dönem geçirmek hem anne hem bebek için çok önemlidir. Gebelik boyunca yeterli su içmek, tuzdan uzak kalmak derinin sağlıklı kalmasına destek olacaktır. Ayrıca çok sıcak duş almamak, banyo sonrası ve her gün düzenli nemlendirmek de çatlak oluşumunu engellemede yardımcıdır. Hamilelikte kullanılacak kremlerin retinoik asit ve salisilik asit gibi deriden emilip bebeğe zarar verecek maddeler içermemesine de özen gösterilmelidir.


İLETİŞİM BİLGİLERİ

info {@} sibelalper.com.tr

VKV Amerikan Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Güzelbahçe Sok. No.: 20, 34365, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye

VKV Amerikan Hastanesi, Dermatoloji Kliniği,
Güzelbahçe Sok. No.: 20, 34365, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye

Site Kullanım Koşulları ve Gizlilik

© 2024 Prof. Dr. Sibel Alper. All Rights Reserved.

Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.
Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır.

ByFlash Agency

Please publish modules in offcanvas position.