TIRNAK HASTALIKLARI

DERMATOLOJİ

El tırnakları ayda 3.5, ayak tırnakları ise ayda 1.6 mm uzamaktadır. Dolayısıyla tırnakta görülen bir bozukluğun tedavisi ve düzelmesi uzun süre alacaktır. Gebelik dönemi dışında kadınların tırnakları erkeklerden daha yavaş uzmaktadır. Yine yaz aylarında daha hızlı uzadıkları gözlenmiştir. Tırnağın uzaması geçirilen hastalıklar, beslenme, ilaçlar, darbe, ateşli hastalıklardan etkilenir.

Tırnak Hastalıkları

Tırnaklar da aynı saçlar gibi genel sağlık ile ilintilidir. Tırnak kalınlaşması, renk değişikliği, çöküklük, çizgilenme bazı organ hastalıklarının belirtisi olabilir.

Mantar hastalıkları en sık görülen tırnak hastalığıdır. Daha çok nemli, sıcak ortamlarda görülür. Sürekli ayakkabı giyilmesi, terleme arttırır.

Mantar hastalıkları dışında liken planus, sedef hastalığı, bakteriyel hastalıklar ve melanom tırnak hastalıkları arasında yer alır. Tırnakta koyu renkli leke önemsenmeli ve hemen bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Melanomda erken tanı hayat kurtarıcıdr.

Nadiren genetik hastalıklarda da tırnak bozukluğu gözlenebilir.

Tırnak batması ise yanlış tırnak kesimi, terleme ve yanlış ayakkabı seçimi sonrası gelişebilen ve kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen çok sık görülen bir tırnak hastalığıdır. Tırnaklar çok dipten olmayacak şekilde düz kesilmeli, batma başlıyor ise pamukla alttan desteklenmelidir.

Tırnakların bombeleşmesi kalp ve akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. Yine demir eksikliğinde incelme, düzleşme kenarların kalkması söz konusu olabilir.

Sedef hastalığı ve liken planus sadece tırnağı tutabilir. Sedef hastalığında en çok toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, tırnak boşalması, kalınlaşması ve sarı renk değişikliği dikkat çekerken, liken planusta çizgilenme renk değişikliği kalınlaşma görülebilir.

Paronişi (dolama) da yine sık görülebilen tırnak hastlıklarındandır. Tırnak etrafındaki dokuda kızarıklık, şişlik ve ağrı söz konusudur. Zamala iltihap birikerek fonksiyonu etkiler hale gelir. Akut paronişi bakterilere bağlı gelişirken, kronik yani süreğen tablo sedef hastalığı, ekzema gibi hastalıklarla ilişkili olabilir. Ellerin sürekli nemli kalması ve ardından Candida türü mantar ile enfekte olması kronik paronişiye yol açar.

Tırnak Hastalıkları

İLETİŞİM BİLGİLERİ

info {@} sibelalper.com.tr

VKV Amerikan Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Güzelbahçe Sok. No.: 20, 34365, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye

VKV Amerikan Hastanesi, Dermatoloji Kliniği,
Güzelbahçe Sok. No.: 20, 34365, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye

Site Kullanım Koşulları ve Gizlilik

© 2024 Prof. Dr. Sibel Alper. All Rights Reserved.

Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.
Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır.

ByFlash Agency

Please publish modules in offcanvas position.