Spor yapanlarda görülen deri problemleri ortala %15 antreman zamanı kaybına yol açmaktadır. Düzenli olarak tüm takım üyelerinin kontrolu gerekir.
GÖRÜLEBİLECEK DERİ BELİRTİLERİ
- Nasır (kallus): Bası yerinde oluşan deri kalınlaşmasıdır. Ortası belirgin sert deri kalınlaşması şeklinde görülür. Ayaykkabı seçimi değiştirlmeli, yumuşatıcılar uygulanmalı, gerekirse cerrahi çıkarılmalıdır.
- Siğil: ayaktabanında genellikle birden fazla küçük sertlikler şeklindedir. Human papilloma virüs (HPV) neden olur. Üzerleri kazındığında siyah noktacıklar görülür. Koterizasyon, laser, kimyasallar veya dondurarak tedavi edilir.
- Siyah topuk: Topukta travmaya bağlı küçük kanamalardır. Tedaviye gerek yoktur.
- Travmatik bül: Aşırı sürtünmeye bağlı içi su dolu kabarcıkların ortaya çıkmasıdır. Nedeni ortadan kaldırmak gerekir. Kabarcığın tavanı bırakılarak steril koşullarda boşaltılır. Antiseptik yara örtüsü uygulanır.
- Tırnak batması: Yanlış ayakkabı seçimine bağlı gelişebilr. Genellikle ayak baş parmak tırnağı etkilenir. Rahat ayakkabı giyilmeli, tel uygulamaları yapılmalı veya tırnak altına pamuk yerleştirilmeli, geerkirse antibiyotik kullanılmalıdır. Çok ağrılı olabilir. İleri olgularda tırnak çekimi ve matrisektomi düşünülebilir.
- Siyah baş parmak (joggers toe): Darbe ve basınç ile ortaya çıkar. Eğer tırnak altında hematom oluşmuşsa tırnağı delerek boşaltmak gerekir. Hafif olgularda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Uygun ayakkabı seçimi önemlidir.
- Tırnak mantarı: Uzun süre hava almayan yakkabı, nem, darbeler kolaylaştırır. Bulaşıcı olabilir. Tırnakta kalınlaşma, boşalma, renk değişikliği şeklinde görülür. Tedavi öncesi mikroskopik bakı ve kültür yapılması uygundur. Yaygın ise ağızdan ilaç verilmeli, hafif olgularda sadece harici tedaviler yapılmalıdır.
- Molluscum contagiosum (güreşçi siğili): Pıoxvirüsün neden olduğu, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Vücutta, birden fazla, yuvarlak, şeffaf, ortaları çökük kabarıklıklar vardır. İçlerinde peynirimsi bir madde bulunur. Dondurma, kazıma gibi işlemlerle tedavi edilir.
- Uyuz: Sarcopetes scabiei parzit atarfından oluşturulur. Çok kaşıntılı kabarıklıklar ortaya çıkar. Deriye direkt temas ile bulaşır. Kazıyarak mikroskop altında parazit görülebilir. Tedavide genel hijyenik önlemler ve permetrin yer alır.
- Genital siğil: HPV'nin oluşturduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Genital bölgede düz veya üzerleri pütürlü kabarıklıklar vardır. Kimyasllar, elektrokoter, kriyokoter veya krem (imiquimod 5%) ile tedavi edilir. Tedavi sırasında partner de kontrol edilmeli ve cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
- Genital herpes: Herpes simpleks virüsünün neden olduğu, kızarık zeminde grup halind esu dolu kabrcıkların görüldüğü bir deri hastalığıdır. Aşrı güneş ışını, direnç düşüklüğü tetikleyebilir. Bulaşıcı olabilir. Tedavide dışardan sürülen ve ağızdan alınan antiviral ilaçlar kullanılır. Eğer yılda 5 kezden fazla oluşuyorsa uzun süreli tedaviler önerilmektedir.
- Kasık mantarı (tinea inguinais): Kasık bölgesinde kızarıklık, sulanma, bazen kabuklanam ile seyreder, kaşıntılıdır. Net sınırlıdır. Mikroskopik inceleme ve kültür ile tanı koyulur. Antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Nemin ve sürtünmenin azaltılması için önlem alınmalıdır.
- Eritrazma: Corynebacterium enfeksiyonudur. Kahverengi-kırmızı plaklar şeklindedir. Koltuk altı, kasık gibi kıvrım yerlerine yerleşir. Wood lambası ile bakıldığında mercan kırmızısı refle verir. Ağızdan veya haricen eritromisin kullanılır.
- Hidradenitis supurativa: Ter bezlerinin tıkanması ile ortaya çıkar. Koltuk altı, kasıklar ve genital bölgede apseler, iltihap sızması ve yara izleri şeklinde görülür. İlerlerse yaşam kalitesi önemli ölçüde bozar. Erken tedavi çok değerlidir. Enfeksiyon için antibiyotikler, tıkaç açılması için retinoidler, ileri olgularda cerrahi ve bağışıklık sistemi düzenleyiciler kullanılabilir.
- Tiena versicolor: Pityrosporum ovale'nin neden olduğu açık veya koyu renkli lekele ve üzerlerinde ince kabuklanmaların bulunduğu bir deri hastalığıdır. Bulaşıcı olabilir. Wood bakısı ve mikroskopik inceleme ile tanı koyulur. Ağızdan veya dışardan antigungal ilaçlar, şampuanlar kullanılır.
- Joggers nipple (meme ucu sürtmesi): Koşucularda görülür. Sürtmeye bağlı meme ucunda kızarıklık, acı ve çatlakalr oluşur. Nemlendiriciler ve koruma tedbirleri yeterlidir.
- Siğil: HPV'nin meden olduğudaha çok ellerde, tırnak kenarlarında görülen, darbenin tetiklediği siğillerdir. Koterizasyon, dondurma gibi uygulamalar yapılabilir. Spor öncesi üzeri kapatılmalıdır.
- Uçuk: HSV'nin neden olduğu, en sık ağız çevresine yerleşen, grup halinde içi su dolu kabarcıklardır. Karıncalanma ve yanma hissi eşlik edebilir. Direnç düşüklüğünde aşırı güneş maruziyite sonrası ortaya çıkabilir. Açıldığında üzeri kabuklanır. Bulaşıcı olabilir. Sık tekrarlıyorsa ağızdan antiviral tedavi önerilir.
- Akne mekanika: Amerikada daha çok futbolcularda görülür. Sivilce görünümündedir. Harici tedaviler yeterlidir.
- Herpes gladiatorum: darbe ve sürtünme yerinde gelişen herpes enfeksiyonudur. Kızarık zeminde grup halinde içi su dolu kabarcıklar vardır. Dışardan veya ağızdan antiviral ilaçlarla tedavi edilir. Bakteriyel enfeksiyon eklenmemesine dikkat edilmelidir.
- Sellülit: Deri ve deri altı dokunun enfeksiyonudur. Deride kızarıklık, şişlik, ısı artısı, hassasiyet vardır. Yatak istirahati, bacakta ise elevasyon, oral antibiyotik gerekir.
- Erizipel: Genellikle A grubu streptokokların oluşturduğu bir enfeksiyondur.Sellülite göre daha yüzeyseldir. Kızarıklık, ısı artışı olur. Ateş, üşüme , titreme eşlik edebilir. Antibiyotiklerle tedavi edilir.
- İmpetigo: Genellikle stafilokok veya sterptokok adlı bakterilere bağlı gelişen derinin yüzeysel enfeksiyon hastalığıdır. Blmumu şeklinde kabuklanma tipiktir. Antibiyotik tedavisine ihtiyaç vardır.
Bakteriyel deri hastalıkları spor sırasında hasar görmüş deriden giren bakteriler ile ortaya çıkar. Yine tedavi edilmemiş ayak mantarları da benzer bir duruma yol açar. Mayo altında yine bakterilere bağlı kıl dibi iltihaplanmaları da görülebilir. - Miliaria: Ter bezi kanalı tıkanmasıdır. Kırmızı kabarıklıklar görülür. Terleme tetikler. Önlem alınması yeterlidir.
Yine spocularda kullanılan malzeme veya dışardan uygulanan losyonlara bağlı allerjik ekzemalar, açık hava sporlarında güneş allerjileri, güneş yanıkları ortaya çıkabilir.
Tüm deri hastalıklarında;
- İyi bir fizik muayene, düzenli takip
- Bulaşıcı olanlarda tedavi yanısıra önlem için eğitim
- Spor yapmayı engel durum olup olmadığının değerlendirilmesi
- Takım arkadaşlarının kontrolu ve korunması çok önemlidir.
Sürekli terleyen, ıslanan deride hastalık ortaya çıkmadan önce tedbir almak açısından tüm spor dallarındaki sporculara iyi bir deri bakımının nasıl yapılacağı ve kullanılacak ürünler konusunda bilgilendirme gereklidir.
DERMATOLOJİ
- DERİ KANSERLERİ
- CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
- SIK GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI
- ALERJİK DERİ HASTALIKLARI
- GÜNEŞTE OLUŞAN - ARTAN DERİ HAST.
- NORMAL DERİ BAKIMI
- SAÇ HASTALIKLARI
- TIRNAK HASTALIKLARI
- ÖNEMLİ DERİ HASTALIKLARI
- Pemfigus
- Leishmaniasis (Şark Çıbanı)
- Gebelikte Görülen Deri Hastalıkları
- Dermatomiyozit
- Sedef Hastalığı (Psoriasis)
- Büllöz Pemfigoid
- Kaposi Sarkomu
- Uyuz
- El - Ayak - Ağız Hastalığı
- Kızamık - Kızamıkçık
- Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu
- Sağmaç Nodülü
- Molluskum Kontagiozum
- Varicella (Su Çiçeği)
- ORF (Ektima Kontagiozum)
- PEDİYATRİK DERMATOLOJİ
- SAĞLIKLI YAŞAM & SAĞLIKLI DERİ