Saç ile ilgili sorunlar, saçlarda azalma, saçların dökülmesi veya saç tellerinde anormallikler şeklinde olabilir. Saçın kendine özgü bir yaşam döngüsü bulunur ve 3 dönemden oluşur.
- Anagen dönem: saçın canlı olduğu dönemdir, 2-7 yıl sürer, saç canlıdır.
- Telojen dönem: birkaç ay devam eder, saçın döküldüğü dönemdir.
- Katagen dönem: Geçiş dönemidir.
Saçın azalması saç büyümesinin azalmasına, dökülmenin artmasına, saçlaın kırılmasına, kopmasına veya daha ince olarak yerine gelmesine bağlı gelişebilir.
Anagen saç kaybı ilaç (kanser ilaçları) kullanımı veya alopesi areata gibi bağışıklık sistemi bozukluğu sonucu gelişen saç dökülmelerinde görülür.
Telogen saç kaybı günde 100 saça kadar normal kabul edilir. Sonbahar aylarında daha çoktur. Doğum sonrası, ameliyatlardan sonra, ialaçlara ve bazı eksikliklere bağlı artabilir. Tiroid hastalıkları, demir eksikliği saç dökülmesinde önemli etkenlerdir.
Androgenetijk alopesi daha çok erkeklerde ancak menapoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesidir. Erkeklerde daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise daha çok tepe bölgesindedir. Genetik ve hormonal faktörler ile ortaya çıkar.
Liken planus gibi bazı deri hastalıklarında ise geriye dönüşü olmayan kalıcı saç dökülmeleri gelişebilir. Hastalığın erken taı ve tedavisi önleme açıcından çok önemlidir.
Trotillomanide ise hasta psikolojik nedenlerle kendi saçını koparır. Psikiyatrik yaklaşım gerekir.
Saçı sürekli çok sıkı toplamak da saç kaybına yol açabilir. Saç sağlığı genel vücut sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Doğru beslenme, genel sağlık kurallarına uyum, aşırı kimyasal uygulamalardan kaçınma, saçı nemlendirme sağlıklı saç için gereklidir.
Saç hastalıklarının tedavisi öncelikle nedeni bulmak ile başlar. Bu yapılmadan dışardan bazı uygulamaların yeri yoktur. Her saç dökülmesi öncelikle bir dermatolog tarafından değerlendirilmeli, ilişkili olabileceği durumlar araştırılmalıdır. Tedavi seçenekleri nedene yönelik ve genel saç sağlığına yönelik olarak düzenlenir.
DERMATOLOJİ
- DERİ KANSERLERİ
- CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
- SIK GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI
- ALERJİK DERİ HASTALIKLARI
- GÜNEŞTE OLUŞAN - ARTAN DERİ HAST.
- NORMAL DERİ BAKIMI
- SAÇ HASTALIKLARI
- TIRNAK HASTALIKLARI
- ÖNEMLİ DERİ HASTALIKLARI
- Pemfigus
- Leishmaniasis (Şark Çıbanı)
- Gebelikte Görülen Deri Hastalıkları
- Dermatomiyozit
- Sedef Hastalığı (Psoriasis)
- Büllöz Pemfigoid
- Kaposi Sarkomu
- Uyuz
- El - Ayak - Ağız Hastalığı
- Kızamık - Kızamıkçık
- Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu
- Sağmaç Nodülü
- Molluskum Kontagiozum
- Varicella (Su Çiçeği)
- ORF (Ektima Kontagiozum)
- PEDİYATRİK DERMATOLOJİ
- SAĞLIKLI YAŞAM & SAĞLIKLI DERİ