Derideki lenf damarlarını saran dokunun malign tümörüdür.
Deri ve iç organarda tümörler ile ortaya çıkar. Mor lenkli leke şeklinde başlayarak zamanla deriden kabarık hale gelir. Aynı anda birden fazla bölgede başlayabilir.
Hastaların tümörlerinde Herpes virüsü 8 (HHV-8) bulunur ancak bu virüle enfekte olmuş herkeste hastalık ortaya çıkmaz. Tümörün gelişmesi organ nakli veya ilaçlar gibi nedenlerle bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlıdır.
KAPOSI SORKUMU TİPLERİ
- Klasik Kaposi sarkomu
- Afrika Kaposi sarkomu
- Bağışıklık baskılanması ilişkili Kaposi sarkomu
- Epidemik Kaposi sarkomu
- Non-epidemik Kaposi sarkomudur.
Deri, akciğerler ve sindirim sistemi mutlaka incelenmelidir. Deri biyopsisi, akciğer filmi, endoskopi, bronkoskopi gereklidir. Tümör len ve kan yolu ile yayılım gösterebilir. Hastalığın seyri tipine, hastanın genel sağlık durumuna, yaygınlığına göre değişiklik gösterir.
Klasik Kaposi sarkomu daha çok ileri yaştaki erkeklerde görülür. Ayaklarda ve bacaklarda sıktır. Tümörler yavaş büyür, kahverengi-mor renklidir. Zamanla diğer organlara yayılabilir.
HIV pozitif kişlerde sıktır ve daha olumsuz seyir gösterebilir.
Tedavide hastalığın tipine ve yaygınlığına göre radyoterapi, cerrahi, kemoterapi ve biyolojik tedaviler uygulanır. HIV pozitif hastalarda antiretroviral tedavi ile birlikte tedavi gereklidir.