Dişi tatarcıkların kan emme işlemi sırasında bulaşan Leishmania parazitinin oluşturduğu bir hastalıktır. Özellikle Çukurova yöresinde sık görülmektedir. Farklı formları mevcuttur. Tatrcıklar gün içinde kan emerek dolaşır gece ise kuytu yerlere kaçarlar. Tatrcık ısırığı dıında cinsel ilişki ile, kan nakli ile ve plasenta yolu ile geçiş bildirilmiştir.
DERİ LEISMANIASİSİ
Deri ve mukozaları etkiler. %90 oranında akut formdadır. Kuru (kentsel) ve ıslak (kırsal) tipte olabilir.
Kuru tip ısırığın ardından 2 ay-1 yıl sonra deride basit böcek ısırığı şeklinde başlar. Oluşan kırmzı kabarıklık 6 ay içinde büyür ve ortası yara halini alır. Yaranın üstü zor kalkan bir kabuk ile kaplıdır. Genellikle tektir ve içinde bol parazit barındırır. Aynı anda birden fazla ısırmada çoğul lezyon gelişebilir. Giysinin kapatmadığı yerlede gözlenen yara ortalama 1 yıl içinde iyileşir.
Islak tipte tatrcığın kan emdiği yerde büyük sivilce benzeri kızarıklık oluşur. Çevresinde kabarılıklar vardır ve kısa sürede büyüyerek yara halini alır. Sert ve ağrılıdır. Komşu bölgelerde lenf bezleri büyüyebilir ve 2-6 ay içinde iyileşirken iz bırakır.
Kronik tipte ise belirtiler yıllarca iyileşmeden devam eder.
Tanı için biyopsi gerekebilir. Tedavide beş değerli antimon bileşikleri kullanılır. Önlemede tatarcıklarla mücadele önemlidir.