Bir ilacın kullanımından sonra gelişen istenmeyen klinik bulguları kapsar ve modern ilaç sağaltımının bir bedeli olarak düşünülebilir. İlaç reaksiyonları çok farklı klinik görünümde ortaya çıkarlar.
EN SIK KARŞILAŞILANLAR
Tüm vücuutta kızamık benzeri döküntü | %39 |
Ürtiker / anjioödem | %27 |
Aynı ilaç alındığında hep aynı yerde oluşan mor leke, bazen su dolu kabarcık | %16 |
Eritema multiforme | %5.4 |
İlaç reaksiyonlarının sıklığı dünyada %6-30 arasında değişir, kadınlarda %35 oranında daha fazla fazla görülür. Çocuk ve yaşlılarda daha enderdir. Ne kadar çok ilaç kullanılıyorsa risk o kadar artar. En çok sorumlu olan ilaçalar ülkelere göre değişmektedir. Örneğin İngiltere'de antiinflamatuar ilaçlar, ACE inhibitörleri, Balkanlarda bunlara ilave olarak antibiyotikler, Hindistan'da ise epilepsi ilaçları ve antibiyortikler ilk sıralardadır. Genelleme yapacak olursak çoğundan antibiyotikler (amoksisilin, ampisilin, trimetoprim-sulfametoksazol), antienflamatuar ajanlar, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler sorumludur. Allerjik reaksiyonlar ilaçların beklenen etkilerine benzemez, çok küçük dozlarda ortaya çıkabilir. İlaç tekrar alındığında reaksiyon da tekrar ortaya çıkar, ne kadar süreceği önceden tahmin edilemez. Allerjik reaksiyonun ortaya çıkmasında ilacın moleküler özellikleri, verilme şekli, kişinin metabolik özellikleri, yaş, genetik ve çevresel özellikler (güneş ışınları) etklidir.
Çok hafif bir deri döküntüsündn, kurdeşene, hatta ölümcül tablolara kadar giden şekilde ortaya çıkabilir. İlk aypılması gereken sorumlu ilacın bulunup kesilmesidir. Tedavi daha sonra klinik bulgulara göre düzenlenir.
İlaç reaksiyonalrının çok tehlikeli olduğu, bir reaksiyon görüldüğünde mutlaka hastaneye başvurulması gerektiği ve o ilacı bir daha kullanmadan hekime danışılmasının şart olduğu unutulmamalıdır.
DERMATOLOJİ
- DERİ KANSERLERİ
- CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
- SIK GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI
- ALERJİK DERİ HASTALIKLARI
- GÜNEŞTE OLUŞAN - ARTAN DERİ HAST.
- NORMAL DERİ BAKIMI
- SAÇ HASTALIKLARI
- TIRNAK HASTALIKLARI
- ÖNEMLİ DERİ HASTALIKLARI
- Pemfigus
- Leishmaniasis (Şark Çıbanı)
- Gebelikte Görülen Deri Hastalıkları
- Dermatomiyozit
- Sedef Hastalığı (Psoriasis)
- Büllöz Pemfigoid
- Kaposi Sarkomu
- Uyuz
- El - Ayak - Ağız Hastalığı
- Kızamık - Kızamıkçık
- Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu
- Sağmaç Nodülü
- Molluskum Kontagiozum
- Varicella (Su Çiçeği)
- ORF (Ektima Kontagiozum)
- PEDİYATRİK DERMATOLOJİ
- SAĞLIKLI YAŞAM & SAĞLIKLI DERİ